ITP-ul va fi inregistrat video

Inspectia tehnica periodica trebuie sa se faca prin intermediul unui sistem video incepand cu data de 20.05.2018 in conformitate cu prevederile legale de la data respectiva. Data initiala ar fi trebuit sa fie 1.01.2017, dar autoritatile s-au gandit sa acorde timp tuturor firmelor din domeniu sa se conformeze cu noile prevederi.

Ordinul Ministerului Transporturilor (MT) nr. 2.133/2005 include obligativitatea asigurarii prin intermediul unui sistem video.

Dar,  Ordinului MT nr. 1.319/2016 a prevazut o amanare a acestei masuri pana la data de 20.05.2018 pentru a putea da sansa firmelor din domeniu sa se pregateasca.  Reprezentatii  MT au ajuns la concluzia ca aceasta masura era absolut necesara deoarece foarte putine firme care detin statii ITP ar fi reusit sa se incadreze in termenul initial, avand in vedere ca echiparea cu sistem video are nevoie de o perioada de timp mai mare pentru conformare decat s-a apreciat initial: “In cazul in care ar fi mentinuta data deja prevazuta, de la 01.01.2017 ar putea fi suspendata activitatea majoritatii statiilor de ITP (unele apartinand unor institutii publice), ceea ce ar putea duce la blocarea functionarii sistemului national de ITP", se preciza in expunerea de motive anexata documentului MT.

In afara de asta, RAR nu ar fi putut asigura  toate masurile tehnice si organizatorice pentru securitatea prelucrarilor datelor cu caracter personal, aceasta fiind o  prevedere obligatorie a operatorului (RAR), nu a persoanelor imputernicite (operatori economici care  detin statii ITP ale  caror activitate se desfasoara in urma unui contract de franciza).

Intr-adevar, actul normative vine cu anumite clarificari in ceea ce priveste  cerintele pe care sistemele video trebuie sa le realizeze, una dintre aceste cerinte fiind reducerea datei de stocare a inregistrarilor. In definitoriu, statiile care efectueaza ITP sunt nevoite  sa pastreze inregistrarile video pentru o perioada stabilita de doar sase luni, nu pe toata perioada valabilitatii ITP, asa cum specifica a Ordinul MT nr. 2.133/2005.

Se impune, potrivit documentului citat, ca sistemul de supraveghere sa aiba cel putin doua camere de supraveghere si un inregistrator digital prin intermediul caruia sa fie permisa inregistrarea in rezolutii HD, dispunand de caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile si particularitatile spatiului destinat activitatii de ITP. Sistemul trebuie sa asigure urmatoarele cinci functionalitati:

  • permiterea inregistrararii si vizualizararii pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia si a placutelor cu numarul de inmatriculare, indiferent de conditiile de iluminare existente;
  • redarea inregistrarilor pe un ecran corespunzator care sa permita verificarea de catre inspectorul RAR;
  • permiterea inregistrararii activitatii de pe linia de ITP pe durata maxima de functionare;
  • permiterea depozitarii   inregistrarilor, a vizualizarii selective a acestora  pe toata durata stocarii si stergerea automata, care se realizeaza la   sase luni de la data preluarii lor;
  • sa permita vizualizarea si inregistrarea adecvata a indicatiilor afisajelor analogice sau a indicatoarelor .

 

Ultimele articole