In 2018 vom trece mai greu de ITP

In cursul lunii mai au intrat au fost aduse numeroase modificari legislatiei privind inspectia tehnica periodica: s-au schimbat conditiile in care pot trece masinile de inspectie, cat si regimul sanctionatoriu. De la 1 ianuarie, soferii care detin masini mai vechi de 12 ani trebuie sa faca inspectia anual, iar cei cu masini noi fac prima inspectie la trei ani de la inmatriculare. Masinile ce vor prezenta probleme majore nu vor trece de ITP, fiind necesar sa revina in inspectie peste 30 de zile pentru a se verifica daca problemele s-au remediat.

Masinile inmatriculate sau inregistrate in Romania pot circula si pot fi utilizate pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica este conforma cu prevederile legale in materie, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 81/2000. Mai multe modificari au fost adoptate anul trecut pentru acest act (prin Legea nr. 260/2017), ele intrand in vigoare de la 20 mai 2018, dar exista si chestiuni care se aplica de la 1 ianuarie, detaliate mai jos.

Obligatia de a efectua ITP-ul revine acum, conform ordonantei, detinatorului legal al vehiculului, insa din mai va reveni detinatorului certificatului de inmatriculare/inregistrare.

Pentru masinile de uz personal (nu cele folosite pentru transport de persoane sau marfuri), inspectia se face, in continuare, o data la doi ani. De la 1 ianuarie insa, cei cu masini mai vechi de 12 ani trebuie sa se supuna unor reguli noi: trebuie sa treaca de ITP anual.

Iata un exemplu concret pentru masinile mai vechi de 12 ani:  daca proprietarul unui astfel de autoturism efectueaza verificarea ITP in decembrie 2017,  sa zicem, acesta va fi valabil doi ani, adica pana in decembrie 2019. Abia din acel punct incolo acea masina va intra pe frecventa de un an la ITP.

O alta regula valabila de de la 1 ianuarie 2018: ITP-ul pentru autovehiculele noi se va efectua prima data dupa trei ani. Termenul pentru efectuarea primei inspectii se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente.

Pentru alte categorii de vehicule, OG nr. 81/2000 prevede ca inspectia trebuie sa se faca astfel:

  • autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune - la sase luni;
  • autovehicule destinate transportului de persoane si care efectueaza transport de persoane in interes personal, care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune - la un an;
  • autovehicule utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi sau in regim de inchiriere - la sase luni;
  • autovehicule utilizate pentru invatarea conducerii auto - la un an, cu exceptia autovehiculelor utilizate pentru invatarea conducerii auto care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune, pentru care periodicitatea este de sase luni;
  • autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg  - la un an;
  • motociclete, mopede, autovehicule cu trei roti si cvadricicluri - la doi ani;
  • tractoare avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an; tractoare avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la doi ani.

La cele specificate mai sus nu au fost aduse modificari. Trebuie precizat ca ITP-ul se va face la un an pentru autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi si in regim de inchiriere, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

Mai putine masini trec de ITP?

Din luna mai a acestui an, problemele pe care le pot identifica inspectorii ITP la la autovehicule se impart in deficiente de trei tipuri: minore, majore si periculoase. Astfel, e ca doar cele cu deficiente minore pot trece de ITP, conform modificarilor intrate in vigoare. Iata care sunt tipurile de deficiente luate in cosiderare de anul acesta:

  • deficiente minore: cele care nu un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului, nu au impact asupra mediului inconjurator si alte neconformitati minore;
  • deficiente majore: cele care pot compromite siguranta vehiculului, pot avea impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante;
  • deficiente periculoase: cele care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediului.

"Un vehicul care prezinta deficiente incadrabile la mai mult de o categorie de deficiente dintre cele prevazute la alin. (10) (adica cele minore, majore si periculoase - n. red.) este clasificat in categoria care corespunde deficientei mai grave. Un vehicul care prezinta mai multe deficiente la acelasi element inspectat poate fi clasificat in categoria imediat superioara de gravitate daca se poate demonstra ca efectul combinat al acestor deficiente ar genera un risc mai mare la adresa sigurantei rutiere", se precizeaza in Legea nr. 260/2017, cea care modifica ordonanta din mai.

Ce se intampla cand se constanta deficiente majore sau periculoase? Conform prevederilor in vigoare, masinile vor fi aduse din nou in inspectie in maximum 30 de zile de la prima inspectie, ca sa se verifice daca problemele s-au rezolvat.

Asta va insemna o problema pentru cei care isi duc masinile la inspectie pe ultima suta de metri pana la expirarea ITP-ului, pentru ca, daca nu trec de inspectie din prima, vor fi nevoiti sa se miste foarte repede pentru remedierea problemelor, ca sa nu se trezeasca descoperiti si sa riste amenzi (am detaliat subiectul amenzilor la final, existand si acolo modificari ce se vor aplica din mai).

Dupa finalizarea inspectiei se elibereaza un certificat de inspectie tehnica periodica, in care va fi trecuta, desigur, si perioada de valabilitate a ITP-ului, dar se va da proprietarului masinii si un ecouson de ITP, care va fi aplicat pe placile de inmatriculare ori pe placile de inregistrare.

"Cat" te costa sa circuli fara ITP

Din 20 mai, in Codul rutier e trecuta sanctiunea suspendarii automate a inmatricularii masinilor care circula fara ITP (chestiunea a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 14/2017). Asadar, cine va circula fara ITP se va trezi cu o sanctiune in plus (si noua) -- suspendarea inmatricularii.

Pana acum, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care avea ITP-ul expirat putea aduce sanctionarea cu cel putin noua si cel mult 20 de puncte-amenda, adica o amenda intre 1.305 si 2.900 de lei. Acelasi act normativ prevede aceeasi sanctiune pentru circularea cu o masina a carei inmatriculare a fost suspendata.

Ultimele articole