Cum Treci De Verificarea Itp

Noi, toti cei care detinem un autoturism sau cei care doresc sa achizitioneze trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca pe langa beneficii, avem responsabilitatea de a ne asigura ca masina functioneaza in parametri optimi si indeplineste cu succes conditiile de siguranta necesare pentru a circula pe drumurile publice.

In concluzie, la fiecare 2 ani va trebuie sa ne prezentam la o statie ITP pentru verificari, daca masina nu este mai veche de 12 ani. In cazul in anul de fabricatie al acesteia depaseste 12 ani, din anul 2018 trebuie facuta inspectia tehnica periodica in fiecare an, exceptie de la aceasta regula facand masinile istorice.

Inainte de a merge la verificari, trebuie sa avem grija de urmatoarele aspecte:

1. Controlul luminilor si al semnalizarilor

Inainte de a ne prezenta la inspectia tehnica, trebuie sa verificam atent luminile si semnalizarile: faza lunga, scurta, semnalizare, proiectoare de ceata, becurile de la numarul de inmatriculare. Verificati si functionarea avertizarilor sonore: claxonul, senzorul de parcare, alarma. Orice aspect este important si nefunctionarea corespunzatoare duce la picarea inspectiei.

2. Controlul directiei

Putem testa directia circuland cu o viteza mai mare de 60 km/h in afara localitatii, luand mainile de pe volan si observand daca automobilul isi pastreaza directia de deplasare. Daca nu isi modifica traiectoria, atunci mecanismul este bine reglat si nu vom avea probleme la verificare.

3. Verificarea franelor

Discurile si placutele de frana pot fi verificate la un service, iar lichidul de frana poate fi verificat de tine. In cazul in care nivelul acestuie este scazut, va trebui sa completezi cu lichid conform indicatiilor din cartea masinii. Aceasta verificare este foarte primordiala pentru ca peste 40% dintre masini sunt respinse pe motiv de frane dereglate. 

4. Anvelope corespunzatoare

Trebuie sa ne asiguram ca dimensiunile anvelopelor corespund cu cele din talon iar roata de rezerva e umflata corect.

5. Autovehicul curat

Inainte de a merge la statia ITP, masina trebuie spalata cu atentie si trebuie sa ne asiguram ca seriile sasiului si cele ale motorului sunt vizibile.

6. Alte verificari

Alte verificari care trebuie facute sunt: centurile de siguranta, lichid antigel, lichidul pentru parbriz, trusa medicala omologata, stingator functional.

Ultimele articole